În Cluj se poate!
Universitatea “Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca are în plan implementarea unui proiect inovator care își propune să transforme căminele universitare în surse de energie electrică regenerabilă, prin instalarea de panouri fotovoltaice. Acest proiect a fost câștigat de către UBB printr-o finanțare europeană în valoare de 6,5 milioane de lei și are ca obiectiv principal creșterea eficienței energetice prin utilizarea energiei solare pentru autoconsum în cantină și căminele UBB din campusul universitar Hașdeu.
Potrivit declarațiilor transmise într-un comunicat de presă, proiectul, finanțat de Ministerul Energiei, vizează instalarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 1.02245 MW și un factor de capacitate de 13.02% pe clădirile UBB cu o suprafață totală de 12.593 mp. Acest demers are scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 713,7814 tone CO2 anual pe durata de viață a investiției (20 de ani), promovând astfel resursele regenerabile și sustenabile. De asemenea, se estimează o producție totală de energie electrică din surse solare de 23,330.00 MWh în medie pe durata de viață a investiției, contribuind astfel semnificativ la diversificarea surselor de energie și la reducerea dependenței de sursele tradiționale.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, subliniază că acest proiect reconfirmă angajamentul constant al universității față de studenți, comunitate și protecția mediului. UBB și-a asumat de câțiva ani programul strategic “UBB Goes Green”, orientat către dezvoltarea sustenabilă, și a instituit chiar o Catedră UNESCO în Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă, consolidându-și astfel poziția în rândul instituțiilor de învățământ superior preocupate de combaterea schimbărilor climatice și promovarea unui mediu sănătos și sustenabil.
Ce prevede proiectul?
- realizarea unui parc fotovoltaic nou de producere a energiei electrice din surse solare cu o capacitate de 1.02245 MW și un factor de capacitate de 13.02%, pe clădirile UBB cu o suprafață totală de 12.593 mp;
- promovarea resurselor regenerabile;
- obținerea unei producții totale de energie electrică din surse solare de 23,330.00 MWh în medie pe durata de viață a investiției (20 ani);
- obținerea unei producții medii de energie electrică din surse solare de 1,166.50 MwH/an.
- generarea de beneficii de mediu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 713,7814 tone CO2 anual în medie pe durata de viață a investiției (20 ani);
“Acest proiect vine să reconfirme, dacă mai era necesar, angajamentul nostru constant față de studenți, implicarea în comunitate și protecția mediului. UBB a adoptat de câțiva ani programul strategic ‘UBB Goes Green’, care reprezintă un pilon important în promovarea dezvoltării sustenabile, conducând universitatea către o veritabilă ‘paradigmă verde’. Acest demers a condus și la înființarea Catedrei UNESCO în Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă la UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Proiectul, cu o valoare totală eligibilă de 6.462.159,31 RON și fără cofinanțare, a fost depus și câștigat de către UBB în cadrul apelului de proiecte intitulat „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice”, parte a programului P1_OS1_Creșterea capacității de producere a energiei din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele stabilite în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice pentru perioada 2021-2030. Implementarea proiectului este programată până la data de 31 decembrie 2026, conform comunicatului emis de UBB Cluj.
UBB Goes Green
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și-a asumat, prin intermediul platformei UBB Goes Green, angajamentul către o direcție strategică axată pe conceptul de “dezvoltare durabilă” și se va ghida după acest principiu și în proiectele de construcție noi, inclusiv în cazul noului cămin studențesc propus pentru Campusul Hașdeu.
Necesitatea construirii unui nou cămin studențesc vine în contextul în care UBB, cea mai mare universitate din țară, cu peste 40.000 de studenți (licență/master/doctorat) prezenți fizic pe parcursul întregului an universitar doar în Cluj-Napoca, se confruntă cu o capacitate limitată de cazare, rezolvând doar o mică parte dintre cererile de cazare formulate anual de studenți (mii de cereri rămân nesoluționate), iar cererea constantă pentru locuri în cămine este în creștere.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, subliniază importanța oferirii accesului la facilități moderne și accesibile pentru cazare studenților, care reprezintă una dintre comunitățile care contribuie la dezvoltarea orașului. El evidențiază că UBB va integra cele mai avansate tehnologii verzi și concepte de dezvoltare urbană durabilă în construcția și amenajarea noului cămin, prin intermediul unui proces transparent și participativ, inclusiv prin organizarea unui concurs public de proiecte și dezbateri publice. Experiența anterioară a UBB în proiectul complexului AVALON demonstrează abordarea sa proactivă în adoptarea principiilor de construcție urbană sustenabilă.
Conducerea UBB subliniază necesitatea unei discuții raționale și focalizate pe mediu ca valoare în sine, în paralel cu alte valori importante pentru universitate, cum ar fi incluziunea, și pentru comunitate, cum ar fi dezvoltarea urbană durabilă.
În ceea ce privește opinia studenților UBB, aceștia susțin construcția noului cămin în Campusul Hașdeu, considerând-o o prioritate pentru universitate.
Inițiativa construirii unui nou cămin pentru studenți a fost promovată public de mai mulți ani, cu accent pe angajamentul Universității de a ține cont de aspectele legate de protecția mediului și de îmbunătățirea calității vieții în oraș, adoptând paradigme moderne de dezvoltare urbană durabilă.