Context
Panourile fotovoltaice sunt extrem de flexibile în ceea ce privește locul de instalare, putând fi amplasate pe diverse suprafețe precum acoperișuri, câmpuri, garduri și chiar balcoane. Potrivit informațiilor din presa internațională, un număr tot mai mare de state europene oferă subvenții pentru instalarea panourilor solare pe balcoane. Austria, Franța, Germania, Italia, Polonia și Luxemburg adoptă o atitudine încurajatoare față de utilizarea solarului pe balcoane.
Conform rapoartelor de pe Euronews, acești noi producători nu numai că beneficiază de energie electrică la prețuri mai mici, ci contribuie și la tranziția către energii mai curate.
Peste 400.000 de sisteme solare au fost instalate în Germania, majoritatea dintre ele găsindu-și locul pe balcoanele oamenilor. Datele recente arată că cel puțin 50.000 dintre aceste dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024. Această creștere semnificativă este rezultatul unei “culturi solare extrem de puternice” din Germania, conform declarațiilor unui expert.
Balcoanele solare
Balcoanele solare reprezintă o componentă importantă a tranziției energetice mai largi din Europa, conform explicațiilor lui Jan Osenberg, consilier de politici la asociația SolarPower Europe.
“Le privim ca pe un segment al energiei solare de pe acoperiș, dar și ca ceva distinct”, explică el pentru Euronews Green. “Practic, vedem o tendință către utilizarea oricărei infrastructuri artificiale disponibile pentru generarea de energie solară.”
De la căile ferate, autostrăzi și parcări, la acoperișurile de mașini, cimitire și fațadele clădirilor, panourile solare pot fi montate practic oriunde, atâta timp cât structura suportă greutatea lor.
Balcoanele solare funcționează într-un mod simplu și eficient. Principala diferență între panourile solare montate pe balcon și cele instalate pe acoperiș constă în dimensiunile mai reduse ale primului sistem. În esență, tehnologia constă dintr-unul sau două panouri care produc aproximativ 10% din energia generată de sistemele solare de acoperiș rezidențial, conform explicatiilor lui Osenberg.
Potrivit estimărilor lui Osenberg, Germania dispune de aproximativ 200 MW de instalații solare pe balcoane, în comparație cu o capacitate de 16 GW din sectorul acoperișurilor rezidențiale.
Austria, Franța, Germania, Italia, Polonia și Luxemburg au adoptat o abordare favorabilă față de utilizarea solarului pe balcoane.
Diferențele principale
Din perspectiva clientului, principala diferență constă în faptul că panourile solare de pe balcon sunt mult mai ușor de instalat. Puteți achiziționa un kit online și nu aveți nevoie de un electrician pentru a-l monta. Spre deosebire de instalațiile de pe acoperiș, unde este recomandată implicarea unui instalator autorizat pentru a evita riscurile de incendiu și deteriorarea structurii.
“Balcoanele solare sunt destinate în principal persoanelor care doresc să utilizeze energia solară”, explică un reprezentant al producătorului german Meyer Burger.
“Multe persoane nu dețin o casă sau nu au posibilitatea de a instala panouri solare pe acoperiș din diverse motive, precum protecția patrimoniului, umbrirea sau alte constrângeri legate de structura acoperișului. Pentru acești oameni, solarul de balcon reprezintă o soluție atractivă, deoarece le oferă posibilitatea de a beneficia de energia solară pentru a-și produce propriul curent electric și pentru a reduce costurile facturilor la energie electrică.”
Pe scurt, panourile sunt montate pe o structură de suport și sunt conectate prin cabluri la un invertor care convertește electricitatea de la curent continuu (DC) la curent alternativ (AC), care poate fi utilizat apoi în mod obișnuit prin intermediul unei prize.
Germania a fost printre primele țări care au investit în tehnologia solară și acum produce cea mai mare cantitate de energie electrică din surse solare din Europa.
„Cu panourile solare de pe balcon”, explică Osenberg, „este dintr-odată foarte, foarte simplu. Toți acești oameni care nu au putut accesa energie solară în ultimii 10 ani au acum o modalitate de a o face.” Acest „val” de noi producători nu numai că beneficiază de electricitate la prețuri mai mici, spune Osenberg, ci sunt și împuterniciți să-și aducă contribuția la tranziția energetică.
„Energia solară de pe acoperiș a avut cu adevărat un impact motivant, în sensul că oamenii care încep să își instaleze un sistem fotovoltaic încep să-și monitorizeze consumul de electricitate, încep să se simtă ca niște pionieri în tranziția energetică, ca niște susținători ai acestei tranziții și ca parte a acesteia”, explică el.
Cum a ajutat Germania oamenii să acceseze energia solară pentru balcoane
Germania a promovat energia solară de pe acoperiș încă din anii 2000. Guvernul a încurajat implicarea oamenilor, recompensându-i cu tarife de alimentare, care ofereau un preț fix pentru fiecare unitate de energie electrică trimisă în rețea, de exemplu.
„Clienții au beneficiat de o serie de facilități, eliminându-se birocrația”, explică purtătorul de cuvânt al companiei Meyer Burger. „Măsuri precum eliminarea TVA-ului au contribuit la popularitatea panourilor fotovoltaice de pe balcon.”
De asemenea, subvențiile sunt disponibile la nivel regional, cu sume de până la 500 EUR oferite în Berlin (ceea ce poate acoperi potențial jumătate din costul unui kit). Potrivit lui Osenberg, tehnologia se amortizează în aproximativ trei ani. Prin urmare, având în vedere o viață utilă a panourilor fotovoltaice de aproximativ 20 de ani, „este o investiție foarte simplă pentru cetățeni”.
Conform registrului de date de bază ale pieței, Renania de Nord-Westfalia are în prezent cea mai mare număr de sisteme solare conectate, cu peste 80.000, urmată de Bavaria, cu peste 60.000, și de Saxonia Inferioară, cu peste 50.000.
De asemenea, dimensiunea sistemelor solare de balcon crește gradual, adaugă Osenberg. Guvernul german urmărește acum să activeze până la patru panouri.
“Vreau să subliniez în mod special”: Faceți cunoștință cu femeile nigeriene care conduc proiectele solare
Alte țări pierd potențialul energiei solare de pe balcoane din diverse motive.
UE a afirmat că statele membre pot ajuta la promovarea panourilor solare de balcon, dar acest lucru nu este obligatoriu și nu a fost acceptat de toate țările.
Belgia, în special, a interzis dispozitivele solare conectate din cauza preocupărilor legate de impactul pe care îl pot avea sistemele neînregistrate asupra rețelei electrice.
Operatorii de rețea sunt interesați să monitorizeze fluxul de energie electrică pentru a evita schimbările bruște care ar putea duce la întreruperi în alimentarea cu curent. Cu toate acestea, conform lui Osenberg, „aceasta nu este cu adevărat o problemă”, deoarece injecția de energie electrică din sistemele de balcon este atât de mică încât impactul asupra rețelei ar fi, de asemenea, neglijabil.
Austria, Franța, Italia, Polonia și Luxemburg au toate adoptat o poziție încurajatoare față de utilizarea solarului de pe balcoane. În Spania, activiștii pentru energia regenerabilă își concentrează eforturile pentru a determina guvernul să relaxeze regulile în viitorul apropiat.
Lucruri de avut în vedere înainte de a cumpăra panouri solare pentru balcon
Deși sistemele solare de balcon nu produc în mod obișnuit cantități mari de energie electrică în exces, mai mulți producători oferă soluții de stocare specific concepute pentru acest scop. Bateriile destinate sistemelor solare de balcon, care sunt integrate între panouri și invertor, sunt mai mici în dimensiuni decât cele folosite pentru acoperișuri, dar sunt încă la îndemână pentru persoanele care sunt ocupate în timpul zilei și pot folosi energia stocată în timpul serii.
Aplicațiile pot fi utile pentru a urmări consumul de energie electrică. Unele kituri vin cu aplicații care vă permit să monitorizați câtă energie electrică produce sistemul fotovoltaic și cât de mult din cererea dvs. de energie este satisfăcută. Aceste aplicații sunt găzduite pe servere securizate, astfel încât să vă asigurați că protecția digitală nu este compromisă.
Totuși, sistemele de balcon trebuie montate în condiții de siguranță. Deși se promovează o abordare DIY (fă-o singur), este important să luați în serios procesul de instalare, explică Osenberg. Designul cu cârlige poate simplifica lucrurile, dar, deoarece modulele pot cântări până la 24 kg, acestea pot provoca daune grave dacă cad de la etajul 10.
Potrivit celor mai recente date, în doar primul trimestru al acestui an au fost montate 50.000 de dispozitive fotovoltaice noi. Acest impuls semnificativ provine din „cultura solară foarte puternică” a Germaniei, conform unui expert consultat de Euronews.